Wielkanocne przygotowania

Wielkanoc jest jednym z tych świąt, na które czekamy cały rok. Z utęsknieniem myślimy o potrawach, które w ten dzień smakują wyjątkowo. Pozwalamy sobie również na większą tolerancję wobec „małego”, ale jakże miłego łakomstwa. Ciężko bowiem odmówić sobie przyjemności, kiedy to pięknie przyozdobiony stół, aż ugina się od przysmaków i dań. Taki widok sprawia, że aż chce się wszystkiego spróbować! Jak przygotować niesamowite przyjęcie Wielkanocne, by wszystkim smakowało? Przedstawiamy kilka sprawdzonych sposobów na stworzenie perfekcyjnego menu – tak, by nawet na ostatnią chwilę zdążyć ze wszystkim!

Zaczynamy: Przystawki! Warto zacząć od tradycyjnych jajek z niewielką ilością majonezu i koperku bądź z pastą z łososia, czy usmażonymi plasterkami pieczarek Bonduelle. Można również podać koreczki koktajlowe z pieczarkami marynowanymi tradycyjnymi Bonduelle, rzodkiewką, serem, szynką oraz papryką. Na stole, królować powinny również sałatki: jarzynowa z dużą ilością groszku, kukurydzy, marchewki i jajka. Zbyt pracochłonne? Nic bardziej mylnego! Specjalnie dla Was Bonduelle przygotowało gotową mieszkankę jarzynową- idealną na Wielkanoc! Niekonwencjonalnym pomysłem byłoby nafaszerowanie nią dużych makaronowych muszelek i zapieczenie ich z serem. Na Waszym stole, wśród wielkanocnych pisanek, mogą również królować sałatki z brokułami, pomidorami i czerwoną fasolą lub z serem feta, kurczakiem i pomidorkami cherry.

Następnie: przygotuj Zupy! Jak głosi tradycja, na polskim stole powinien znaleźć się żurek bądź barszcz biały- w zależności od preferencji domowników. Jak urozmaicić to tradycyjne danie? Zamiast kroić kiełbasę w plasterki, owiń ją w ciasto francuskie i z serem zapiecz w piekarniku, a potem połóż na talerzu obok miski. Alternatywą dla żuru, może być pyszna zupa pomidorowa z dodatkiem mięty, która nada jej nie tylko wyjątkowego smaku, a także świeżego aromatu. Tradycją w niektórych domach jest również zupa chrzanowa- my polecamy wersję wzbogaconą o jajka z papryką zawinięte w plasterek szynki, ugotowane, doprawione do smaku 2 ząbkami czosnku.

shutterstock_132051386

Potem przejdź do: Dania głównego! Zadbaj, aby potrawy wielkanocne były nie tylko smaczne, ale też zdrowe. Proponujemy nadziać schab serem i warzywami- kukurydzą z groszkiem lub marchewką z czosnkiem. Dla smakoszy ryb polecamy roladę z łososia i szpinaku z dodatkiem koperku i sosu beszamelowego. Polędwicę najlepiej zapiec z żurawiną i Warzywami na Patelnię z ziemniakami Bonduelle. A co z krokietami? Warto pokusić się na te ze „Szpinakiem siekanym ze śmietaną” Bonduelle lub z pieczarkami i sosem śmietanowym.

A na koniec: Pyszne ciasta! W tej kategorii nie warto daleko odchodzić od tradycji, bowiem większość przepisów mamy oraz babcie dopracowały do perfekcji. My proponujemy jedynie niewielkie zmiany. Babkę wielkanocną polecamy przyozdobić kawałkami orzechów arachidowych. Jeśli jednak pieczemy babkę z przyprawami korzennymi, dodajmy do niej trochę suszonych śliwek. Całość polana rozpuszczoną gorzką czekoladą i posypana kawałkami migdałów będzie pięknie prezentować się na stole. Babeczki cytrynowe upieczmy w wersji mini – z mniejszą ilością cukru, za to z odrobiną czekoladowego lukru. Dla tych, którzy pragną upiec zdrowe ciasto- polecamy babę marchewkową przekładaną powidłami śliwkowymi!

O czym jeszcze nie można zapomnieć w Wielkanoc? O ciepłym uśmiechu, serdeczności i o tym, iż jest to czas radości oraz odpoczynku z najbliższymi, czego serdecznie życzymy Wam wszystkim!

Kliknij tutaj aby zobaczyć produkty Bonduelle
w swoim ulubionym e-sklepie