Makaronowe szaleństwo

Włoska kuchnia przeważnie kojarzy się z pizzą, deserem panna cotta oraz chrupiącą focaccią z dodatkiem oliwek. Słysząc ‘włoskie smaki’ na myśl nasuwają się również pasty, które w ostatnim czasie zdobyły spore grono wielbicieli ze względu na swoją nietuzinkowość oraz różnorodność. Co jednak stanowi ich podstawę? Oczywiście połączenie odpowiednich włoskich makaronów z właściwymi warzywami i sosami! Prezentujemy mini przewodnik po najpopularniejszych włoskich makaronach oraz podpowiedzi, jaki kształt wybrać do swoich ulubionych warzyw. Zaczynamy!

Tagliatelle. Włoskie tłumaczenie to ‘pocięte’, być może ze względu na jego kształt (długie, płaskie wstążki). Przypomina makaron typu: fettuccine, lecz jest od niego szerszy. Najczęściej podaje się go z sosami

shutterstock_234246907

Farfalle. Kształt makaronu przypomina kokardkę z lekkimi drapowaniami po bokach. W tradycyjnej kuchni włoskiej ten typ makaronu znany jest od bardzo dawna. Idealnie komponuje się z sosami oraz lekkimi sałatkami.

Penne. Popularny makaron w kształcie rurek, pochodzący z południa Włoch. Najlepiej smakuje ze Szpinakiem siekanym w Śmietanie Bonduelle i łososiem lub owocami morza.

Manicotti. Rodzaj makaronu mający postać grubych, prążkowanych i pustych w środku rurek, które nadziewa się farszem, a następnie zapieka. Wyśmienicie smakują z serem ricotta i Szpinakiem Siekanym w Kulkach Bonduelle. Zamiast Manicotti można użyć makaronu typu Cannelloni bądź Lumaconi.

Fettuccine. Tradycyjne fettuccine to grube wstążki komponowane głównie z lekkimi i średnio ciężkimi sosami (pomidorowymi lub tymi z dodatkiem śmietany, w zależności od gustu). Świeże wstążki mają lekki, jajeczny smak. Najpopularniejsze są we Włoszech w okresie letnim, kiedy to większość restauracji robi je własnoręcznie.

Rigatoni. Rodzaj makaronu często mylony z penne. Jak je odróżnić? Rigatoni nie jest ściśnięty na końcach, tak jak penne. Co więcej, jest on szerszy w środku. Charakteryzuje się tubalną formą i prążkami po zewnętrznej stronie rurki. Z czym go podawać? Doskonałym wyborem będzie – mięsny, czerwony sos z dodatkiem warzyw i parmezanu. Rigatoni jest również idealne do zapiekanek warzywnych z serem.

shutterstock_230421187

Casarecce. To podłużne, grubsze pasma makaronu zwinięte w ruloniki, idealnie pasujące do sosów serowych z pieczarkami, ricottą i szynką, lub do tych z suszonymi pomidorami, szpinakiem i pomidorkami cherry.

Bucatini. Makaron ten cieszy się największą sławą na Sycylii i w Rzymie. Skąd wzięła się jego nazwa? Od niewielkiej dziurki na środku (‘buco’ to po włosku ‘dziura’). Ten rodzaj makaronu najlepiej smakuje z mięsem. Najbardziej popularne połączenie to sos pomidorowy, smażony bekon oraz czosek. Dodatek Różyczek Brokuła Bonduelle wbogaci ów sos w witaminy i nada mu wyjątkowego smaku.

 

Kliknij tutaj aby zobaczyć produkty Bonduelle
w swoim ulubionym e-sklepie