Menu we włoskim stylu

Istnieje wiele wspaniałych potraw kuchni włoskiej, które od lat zdobywały serca i podniebienia smakoszy na całym świecie. Aromat włoskich przysmaków takich jak pizza, spaghetti czy frittaty stał się jej znakiem rozpoznawalnym niemal we wszystkich zakątkach naszej planety. Planujesz przyjęcie we włoskim stylu? A może szukasz inspiracji na wyjątkowe przyjęcie? Włoskie smaki zawsze się sprawdzą!

Po pierwsze: Calzone, jako przystawka! Małe pieczone pierogi z ciasta pizzowego z dodatkiem warzyw sprawdzą się, jako przysmak przed podaniem dania głównego.

Jakie lekkie dodatki warto przygotować do nadzienia? Póki trwa lato i sprzyjające warunki na grillowanie, spróbuj calzone z grillowanymi warzywami. Szczególnie polecamy Mieszankę Warzywną „Chińską” lub Warzywa na Patelnię z Brokułami. Lubisz szpinak? Wybierz Szpinak Siekany w Śmietanie i połącz go z suszonymi pomidorami. Opcjonalnie możesz dodać też trochę parmezanu.

Po drugie: Włoska Minestrone! Każde włoskie danie jest sycące, dlatego warto pamiętać przy podawaniu posiłków, aby były one w niewielkich ilościach. Jednym z takich dań jest pełna warzyw włoska zupa Minestrone, z dodatkiem pomidorów, papryki, selera, Młodej Marchewki Ekstra Drobnej, pietruszki, cebuli, pora, cukinii, kapusty, czosnku, Białej Fasoli, cienkiego makaronu oraz liści laurowych. Nagrzej piekarnik do 220 stopni. Pokrój na małe kawałki warzywa. Pomidory, paprykę, dynię, seler i pietruszkę wysmaruj łyżką oliwy i ułóż na blaszce do pieczenia. Wstaw do piekarnika i zostaw na 25 minut. Zdejmij z blaszki upieczone warzywa i poczekaj aż ostygną. Cebulę i pora wraz z marchewką i cukinią pokrój na małą kostkę. Wyłóż na blaszkę, dopraw solą, pieprzem, skrop 1 łyżką oliwy z oliwek i wstaw do piekarnika. Zostaw je na 5 minut, a potem dodaj obrane i pokrojone kostkę ziemniaki. Przemieszaj i niech się piecze dalej przez kolejne kilka, po czym wyjmij je z piekarnika. W szerokim garnku rozgrzej 2 łyżki oliwy z oliwek, dodaj kapustę pokrojoną w kostkę, liście laurowe i czosnek. Całość smaż na małym ogniu przez 10 minut. Od czasu do czasu pamiętaj o tym, by je zamieszać. Dodaj odsączoną Białą Fasolkę oraz zieloną fasolkę pokrojoną na małe kawałki i wymieszaj. Dodaj wszystkie pieczone warzywa. Wlej bulion, dopraw całość solą i pieprzem do smaku. Następnie gotuj na malutkim ogniu przez około 30 minut. Na pięć minut przed końcem gotowania dodaj makaron. Mała miseczka zupy przed głównym daniem będzie wystarczająca, ze względu na ilość składników, które zawiera.

shutterstock_200825675

Po trzecie: Lasagne na zielono! Potrawa, która jest jednym z najbardziej znanych włoskich przysmaków. Aby ją przyrządzić, będziesz potrzebować zielonego makaronu w płatach, pęczka zielonych szparagów, Groszku Zielonego Gotowane Na parze Bonduelle, bazylii, tartego parmezanu, oliwy z oliwek oraz soli morskiej i pieprzu. Przygotuj Pesto z połowy liści bazylii, odrobiny parmezanu, oliwy, soli i pieprzu. Ugotuj w garnku obok płaty lasagne z łyżeczką oliwy. Umyj szparagi, odetnij twarde końce i pokrój na kawałki. Włóż do parowaru i podgotuj w małej ilości wody. Podobnie ugotuj Groszek Zielony. Posól lekko warzywa i podziel na 4-5 równych porcji. Na dnie żaroodpornego naczynia wyłóż łyżkę Pesto, rozsmaruj je i połóż pierwszy płat makaronu. Następnie przekładaj warzywa z sosem i makaronem. Wierzch posyp parmezanem. Tak przygotowaną lasagne piecz w 180 stopniach przez 20 minut, do lekkiego zarumienienia sera.

Po czwarte: Przekąski! Lekkie, przygotowane z niewielu składników, najczęściej z dodatkiem szynki prosciutto, oliwek i sera. Dobrym pomysłem mogą być plasterki Prosciutto zawinięte z kawałkami sera feta, oliwkami i szpinakiem z 1000 Listków Szpinaku w cieście francuskim. Nie zapomnij również o sosie balsamicznym, którego Włosi używają do większości swoich potraw. Szukasz pomysłu na lekki deser bez czekolady? Spróbuj placka z dodatkiem czarnych oliwek, pomidorów i Cieciorki Bonduelle. Postaw również na włoskie pieczywo- zamiast zwykłych bułek ułóż na stole Foccacię.

Kliknij tutaj aby zobaczyć produkty Bonduelle
w swoim ulubionym e-sklepie