Spaghetti w 3 odsłonach

Spaghetti to włoskie danie, cieszące się popularnością na każdej szerokości geograficznej -nieomalże na równi z pizzą. Najsłynniejszym jest oczywiście alla bolognese, jednak warto poszukać innych rozwiązań, by odkryć nowe ciekawe smaki. Prezentujemy 3 pomysły na wyśmienite, włoskie spaghetti!

Pietruszkowe Pesto z cieciorką! Potrzebne będą: makaron spaghetti, Cieciorka Bonduelle, pęczek pietruszki, 30 gram pestek słonecznika, ząbek czosnku, oliwa z oliwek, starty parmezan, sól i pieprz. Gotujemy makaron al dente. Na suchej, małej patelni prażymy pestki słonecznika. Natkę pietruszki myjemy i kroimy, a czosnek przeciskamy przez praskę. Cieciorkę Bonduelle i wszystkie składniki wkładamy do blendera. Miksujemy przez 3-5 minut. Przygotowane Pesto mieszamy z ugotowanym makaronem. Całość posypujemy startym parmezanem.

shutterstock_232017148

Z ricottą, szpinakiem i łososiem! Potrzebne nam będą: około 200 gram makaronu spaghetti, 250 gram ricotty, 1000 Listków Szpinaku, 100 gram wędzonego łososia, łyżka masła, 2 ząbki czosnku, sól oraz ziołowy pieprz. Szpinak dusimy na maśle. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i podsmażamy. Dodajemy ricottę oraz drobno porwane kawałki łososia. Mieszamy aż składniki się połączą. Część łososia można odłożyć do dekoracji dania. Makaron gotujemy al dente. Z sosem mieszamy tuż przed podaniem lub bezpośrednio na talerzu.

 
Z kurczakiem, szpinakiem i suszonymi pomidorami! Składniki: makaron spaghetti, Szpinak Siekany w Kulkach Bonduelle, pół piersi z kurczaka, 2-3 ząbki czosnku, kilka suszonych pomidorów, oliwa z oliwek, kruszony parmezan, tymianek, sól i pieprz. Gotujemy makaron w osolonej wodzie. Czosnek przeciśnięty przez praskę podduszamy na odrobinie oliwy na patelni. Dodajemy Szpinak Siekany w Kulkach. Kurczaka kroimy na drobne kawałeczki i dodajemy do szpinaku i czosnku. Po usmażeniu kurczaka dodajemy suszone pomidory pokrojone w paseczki, tymianek, sól i pieprz do smaku. Opcjonalnie można dodać również odrobinę białego lub czerwonego wina. Nakładamy makaron na talerz, nakładamy dodatki i posypujemy pokruszonym parmezanem. Jeśli lubisz pestki słonecznika lub orzechy włoskie, możesz trochę ich użyć- wspaniale skomponują się z resztą składników!

Kliknij tutaj aby zobaczyć produkty Bonduelle
w swoim ulubionym e-sklepie