O warzywach

b
shutterstock_302403134

Burak

Podobnie jak jego kuzynka botwina, wszystkie znane odmiany buraka pochodzą od buraka dziekiego, który do dzisiaj rośnie przy wybrzeżach Oceanu Atlantyckiego i Morza Śródziemnego, a także w rejonach Morze Kaspijskiego i Czarnego.
więcej
shutterstock_111946415

Bakłażan

Pochodzący z Indii, gdzie do dzisiaj uprawia się wszystkie jego odmiany, bakłażan zaczął być uprawiany we Włoszech w XV wieku. Dopiero dwieście lat później rozpowszechnił się w całej południowej Europie. Początkowo bakłażan nie cieszył się dobrą reputacją, ale z czasem jednak stał się wręcz luksusowym smakołykiem.
więcej
shutterstock_94410649

Brokuł

Nazwa „brokuł” pochodzi od włoskiego słowa „brocco” oznaczającego „łodygę zakończoną kwiatem”. Prawdopodobnie pochodzi z Cypru. Był powszechnie uprawiany w starożytnej Grecji i Rzymie, gdzie w I wieku n.e. był przygotowywany z oliwą, białym winem i czosnkiem. Do Polski sprowadziła je w XVI wieku królowa Bona.
więcej
c
shutterstock_203974900

Cieciorka

Cieciorka, znana także pod nazwą ciecierzyca lub groch włoski, pochodzi prawdopodobnie z Bliskiego Wschodu. Uprawiana była tam już ponad 8000 lat temu. Stamtąd trafiła do Europy, gdzie w obszarze śródziemnomorskim była po raz pierwszy uprawiana ok. 5000 lat temu.
więcej
f
shutterstock_223159300

Fasola Flażoletka

Fasola flażoletka przybyła do Europy z Ameryki w XVI wieku. Rośnie w ciepłym klimacie, jest zbierana we wrześniu i październiku, a jej wysokość może sięgać nawet 7 metrów.
więcej
shutterstock_86856226

Fasolka Szparagowa

Fasolka szparagowa pochodzi z Ameryki, gdzie jest hodowana od ponad 7000 lat. Do Europy dotarła za sprawą hiszpańskich żeglarzy, gdzie spopularyzowała się dopiero w XVI wieku, głównie we Francji, gdzie ceniono ją ze względu na jej właściwości odżywcze
więcej
shutterstock_78093382

Fasola

Ojczyzną fasoli jest Ameryka. Wyróżnia się nawet do 90 gatunków fasoli. Jest bogata w wiele wartości odżywczych, między innymi jest zdrowym węglowodanem oraz jest bogata w białko, dzięki czemu jest bardzo sycąca.
więcej
g
shutterstock_243257470

Groszek

Groszek jest jedną z najwcześniej uprawianych przez człowieka roślin. Jego najstarsze nasiona odnaleziono w Anatolii, Iranie, Palestynie i Grecji, i uważa się, że pochodzą jeszcze z epoki kamienia.
więcej
k
shutterstock_253364233

Kiełki Fasoli Mung

Fasola Mung pochodzi z Azji i jest tam uprawiana od kilku tysięcy lat. Stamtąd rozprzestrzeniła się na sąsiednie rejony Azji, docierając na przełomie IX i X wieku n.e. do Afryki.
więcej
shutterstock_89312863

Kukurydza

Kukurydza to obok pszenicy i ryżu najpopularniejsza roślina uprawna świata. Dziś jada się ją głównie w postaci płatków, kasz, mąki kukurydzianej. Kukurydza była podstawowym pożywieniem Inków, Azteków i Majów.
więcej
m
shutterstock_49777006_full

Marchewka

Marchewka ma już ponad kilka tysięcy lat. Jej ojczyzną są najprawdopodobniej Chiny, jednak marchewka w tamtych czasach wyglądała i smakowała zupełnie inaczej.
więcej
p
shutterstock_114314737

Pomidor

Kuzyn bakłażana, który do Europy dotarł w 1492. Przez włochów okrzykniety „Złotym jabłkiem” zyskał na popularności na początku XIX wieku.
więcej
shutterstock_79462093

Papryka

Ojczyzną papryki jest Ameryka Południowa. W Europie zawitała w XV wieku za sprawą Krzysztofa Kolumba.
więcej
shutterstock_74522917

Pieczarki

Pierwsze jej hodowle zakładane były we Francji jeszcze w XVI wieku. Pierwsze warzywa wyhodowane we Francji były bardzo drogie i uchodziły za rarytas, prawie na równi z truflami. Szybko jednak zyskały dużą popularność.
więcej
s
shutterstock_73210753

Szpinak

Szpinak, inaczej “Trawa Persji”, przybył do Europy ponad tysiąc lat temu. Ok. IX wieku Arabowie przywieźli szpinak do Hiszpanii. Stamtąd wyruszył do Francji, Włoch i Anglii.
więcej
shutterstock_273193559

Soczewica

Soczewica szczególnie ceniona jest na Bliskim Wschodzie. Uprawiana była tam już ponad 8 tysięcy lat temu. W Europie największe uprawy posiadają Francja oraz Hiszpania. W Polsce soczewica uprawiana jest rzadko, jednak zyskuje na popularności.
więcej
abc
def
ghi
jkl
mno
pqr
stu
vwx
yz
Kliknij tutaj aby zobaczyć produkty Bonduelle
w swoim ulubionym e-sklepie