Kukurydza to obok pszenicy i ryżu najpopularniejsza roślina uprawna świata. Jeden jej “kłos” może ważyć 40 dag. Kukurydza była podstawowym pożywieniem Inków, Azteków i Majów. Dziś jada się ją głównie w postaci płatków, kasz i mąki kukurydzianej. Wszyscy znają popcorn, a popularnością zaczyna cieszyć się też olej kukurydziany.

Najbardziej rozpowszechniona jest biała i żółta, pozostałe odmiany spotyka się głównie w Afryce. Od 2600 lat p.n.e. kukurydzę uprawia się w Peru. Indianie znali wszystkie cztery jej odmiany: białą, żółtą, czerwoną i niebieską. Do Europy kukurydzę przywiózł Krzysztof Kolumb. Mimo że jest rośliną podzwrotnikową, dobrze się adaptuje, daje też obfite zbiory w klimacie umiarkowanym. Uprawia się odmiany przeznaczone na paszę, zbożowe (na mąkę i kasze) oraz kukurydzę cukrową jako warzywo. Zbiór kukurydzy cukrowej rozpoczyna się w połowie sierpnia i trwa do na sierpień, wrzesień i październik. Kolby ścina się stopniowo w miarę dojrzewania. Ziarna powinny być soczyste i miękkie, jasnożółte (odmiana żółta) albo perłowe (odmiana biała), po naciśnięciu wydzielać mleczny sok. Wtedy najwięcej jest w nich cukru.

Kukurydza złocista w ziarnach może być spożywana na ciepło lub zimno. We Francji, Włoszech i Hiszpanii kukurydza jest spożywana głównie w sałatkach. W Stanach Zjednoczonych popularne jest jedzenie całej kolby kukurydzy z grilla lub prosto z puszki jako dodatek do dania, a także jako dodatek do dań kuchni meksykańskiej. W Wielkiej Brytanii kukurydza jest także dodatkiem na pizzy.

Kukurydzę możesz dorzucić do sałatki, aby dodać jej chrupkości i naturalnej słodkości. Możns użyć jej także do przygotowania zupy lub meksykańskiego dania. Pysznie smakuje w wersji na ciepło z samym masłem i solą. Kukurydza Złocista świetnie sprawdzi się również w plackach i omletach śniadaniowych.

Kliknij tutaj aby zobaczyć produkty Bonduelle
w swoim ulubionym e-sklepie