Częste pytania

Poniżej przedstawiamy listę najczęściej zadawanych pytań wraz z odpowiedziami. Chcemy rozwiać wszelkie Twoje wątpliwości jak najszybciej, byś mógł spokojnie cieszyć się smakiem świeżych warzyw Bonduelle!

Do Kukurydzy Bonduelle nie dodajemy cukru – nasza złocista kukurydza jest naturalnie słodkie dzięki specjalnej odmianie ziaren i temu, że rośnie na idealnie nasłonecznionych polach Europy – na Węgrzech i we Francji. Kukurydza Bonduelle zawiera jedynie cukier naturalnie występujący w warzywie.

Tak. Zgodnie z polityką jakości Bonduelle produkowana przez nas kukurydza jest wolna od GMO.

Nasza pyszna, naturalnie słodka kukurydza rośnie na słonecznych polach Węgier oraz Francji ze względu na fakt, że w tamtejszym klimacie rośnie najsmaczniejsza i najsłodsza.

Nasz soczysty Groszek w naszej najbardziej popularnej puszce 400 ml pochodzi z Polski, z pięknych Kujaw. Inne formaty groszku, mała puszka 212 ml, groszek ekstradrobny czy groszek w dużej puszce 850 ml pochodzą z Francji lub Węgier.

Oznacza to, że zostały zblanszowane z użyciem pary, a nie ugotowane w wodzie. Dzięki temu zachowują idealny smak i chrupkość, zachowują maksimum wartości odżywczych, mają minimalną ilość zalewy, są zdrowe, lekkie i wygodne w użyciu – wystarczy, że otworzysz puszkę i dodasz cieciorkę lub czerwoną fasolkę prosto do sałatki, a możesz cieszyć się jej idealnym smakiem.

Szpinaki mrożone Bonduelle pochodzą z Francji. Liście szpinaku zbierane są, gdy listki są jeszcze młode – to właśnie dzięki temu mają tak delikatny smak. Indywidualne mrożenie listków nadaje im idealny smak i kolor, a wygodne porcje w opakowaniu pozwalają na wybór takiej ilości – jaka jest Ci potrzebna.

Warzywa są delikatne i mają tendencję do szybkiego psucia się, więdnięcia czy gnicia. Tracą tym samym swój smak, zapach, świeżość, właściwości odżywcze i witaminy. Nie zwlekajcie zatem z przygotowaniem warzyw zerwanych w domowym ogródku czy kupionych na targu. Kilka godzin po zerwaniu tracą 50% witaminy C.

Zarówno Narodowy Program Zdrowego Odżywiania, jak i specjaliści do spraw żywienia i dietetyki zalecają jedzenie warzyw i owoców 5  razy dziennie. Jak możemy określić jedną porcję?
Porcja zależy od gustu i apetytu, ale Światowa Organizacja Zdrowia określa wagę 1 porcji do 80 gramów. W praktyce, 80 gramów to filiżanka tartej marchewki, mały pomidor, garść zielonej fasoli szparagowej.
W rzeczywistości jedna porcja zależy od wieku, tuszy i trybu życia człowieka. Dla dziecka jedna porcja będzie wynosiła 30-50 gramów. Dla dorosłego człowieka zimna przystawka z surowych warzyw waży między 80-120 gramów, a warzywa jako dodatek do dania – 120-150 gramów. Porcja zupy zawiera ok. 200 gramów.
Kawałek pizzy warzywnej liczony jest jako jedna porcja. Ale już tarta z porami zawiera małą ilość porów. Lepiej wybrać przystawkę z porów w sosie vinaigrette, a tartę zostawić na deser.
Warto wiedzieć, że złożoność wybieranych składników odżywczych, tak warzyw, jak i owoców, gwarantuje równowagę organizmu.

Chcemy, żebyś był dobrze poinformowany i odżywiał się świadomie i zdrowo. Dlatego wszystkie informacje żywieniowe są opisane na etykiecie każdego z produktów, a także w zakładce „Produkty” na naszej stronie internetowej. Dawka odpowiednio dobranych wartości odżywczych każdego dnia doda Ci sił!

Kliknij tutaj aby zobaczyć produkty Bonduelle
w swoim ulubionym e-sklepie