Kuchnia pięciu smaków

Eksperci od chińskiej medycyny o żywieniu wiedzą bardzo dużo. Więcej niż mogłoby się wydawać. Właśnie według medycyny chińskiej, pokarmy przyporządkowane są pięciu żywiołom – Drzewu, Ogniowi, Ziemi, Metalowi i Wodzie.

Drzewo ożywia Ogień, ciepło Ognia budzi Ziemię do życia, z Ziemi powstaje Metal, Metal ożywia Wodę, Woda karmi i odżywia Drzewo. Każdy z nich to yang lub yin. Dwie uzupełniające się energie, które rządzą naszym wszechświatem. Z kolei każdy z pięciu żywiołów odpowiada pięciu smakom i narządom. Drzewo to kwaśny, Ogień – gorzki, Ziemia – słodki, Metal – ostry, Woda – słony. Każdy proces, a więc także proces przyrządzania potraw, podlega stadiom Pięciu Przemian w kolejności cyklu odżywczego: Drzewo, Ogień, Ziemia, Metal, Woda i znów Drzewo…

Kwaśny – estragon, melisa, pszenica, kiełki, sałata, natka pietruszki, kwaśne warzywa i owoce, nabiał (jogurty, kefiry, mleko), kasza kukurydziana, białe wino, białe pieczywo, pomidory, orzechy włoskie, kwaśne jabłka. Niedobór smaku kwaśnego powoduje, że stajemy się nerwowi.

Gorzki – bazuje na smaku przypraw, np.: tymianku, cykorii, liścia laurowego, kakao, kawy, herbaty, czerwonego wina, koniaku, majeranku. Gorzki to receptor ciekawości świata i chęci zdobywania wiedzy.

Słodki – miód, rumianek, jaja, groch, buraki, szpinak, słodka papryka, oliwa z oliwek, cynamon, orzeszki ziemne, orzechy laskowe, ziarna słonecznika, kasza jaglana, zielony groszek, jabłka, maliny, poziomki, borówki. Słodki decyduje o tym czy będziemy zatroskani, czy też beztroscy.

Ostry – cebula, bazylia, ryż, kapusta kiszona, wieprzowina i wędliny, biała wódka, mięta, bazylia, goździki, kapusta pekińska, szczypiorek, seler, kalafior, czosnek, ryż. Ostry smak odpowiada za smutek i radość.

Słony – sery pleśniowe, lubczyk, woda mineralna, sól, fasola, soja, ryby, owoce morza, mięso. Brak smaku słonego z kolei przyczynia się do powstawania lęków.

Według medycyny chińskiej, prawidłowe odżywiane to takie, które równoważy wszystkie smaki. Dieta bazująca tylko i wyłącznie na jednym smaku spowoduje poważne zmiany w zdrowiu. Ponadto jedzenie wpływa na nasze emocje, stan ducha. To co jemy, wpływa na odbieranie przez nas świata. A w zależności od smaków, nasze patrzenie będzie pozytywne lub negatywne.

Złota rada dotycząca korzystania z pięciu smaków:
Ważną rolę odgrywa tu kolejność spożywania lub wkładania smaków do garnka z wodą. Jeśli zaczynasz od gorzkiego, następny musi być słodki, potem ostry, słony, kwaśny. Między dodaniem po sobie smaków zachowaj odstęp jednej minuty.

Kliknij tutaj aby zobaczyć produkty Bonduelle
w swoim ulubionym e-sklepie