Wybierz dorodne buraki o gładkiej skórze. Umyj je i wyczyść pod bieżącą wodą bez obierania. Najlepszym sposobem jest ugotowanie ich na parze (zachowują wtedy większość swoich wartości odżywczych), można również gotować je z octem winnym, od 30 do 60 minut. Warto kontrolować stopień ugotowania ostrzem noża, które musi łatwo przebić się przez skórkę. Po ugotowaniu osusz buraki i usuń z nich skórkę.
Buraki doskonale smakują upieczone w piekarniku lub w ognisku, jak ziemniaki – wystarczy je umyć, osuszyć i owinąć folią aluminiową przed pieczeniem. Godzina i gotowe! Po upieczeniu trzeba je już tylko obrać i można podawać ze śmietaną, sokiem cytrynowym, koperkiem oraz solą.
Buraki po ugotowaniu lub upieczeniu przechowuj w lodówce w szczelnym pojemniku do 3 dni.
Aromatyczny, ciemnoczerwony barszcz i bogaty, zabielany barszcz ukraiński to ulubione zupy na polskich stołach. Tarte buraczki na ciepło idealnie dopełniają tradycyjne dania obiadowe. Buraki w sałatkach? Zawsze! Spróbuj prostej sałatki buraczanej z szalotką, natką pietruszki i musztardowym winegretem. Dodaj kilka jajek ugotowanych na twardo, ser kozi, cykorię, roszponkę, orzechy włoskie i zobacz, jak to pasuje! Krem z buraków? Nic prostszego! Dodaj do ugotowanych buraków odrobinę ulubionych ziół, kilka łyżek serka śmietankowego, zmiksuj i gotowe. Upieczone buraki podawaj z kozim serem i dobrą oliwą – to prosta i elegancka przystawka. Zrób z nich pyszny sok, domowe chipsy albo wysusz i traktuj jako naturalny barwnik do deserów.
Ciekawy trik: nie wyrzucaj liści buraków, są jadalne! Zrób z nich pyszną, delikatnie kwaskową zupę, barszcz, zapiekankę lub oryginalne pesto do makaronu.