Kukurydza – słodka i chrupiąca

Choć kukurydza pochodzi z Ameryki Łacińskiej, to w Europie odniosła spektakularny sukces. Odmian kukurydzy znajdziemy tysiące, lecz najbardziej popularne są trzy z nich: słodka i najsmaczniejsza kukurydza cukrowa, odmiana zbożowa o wysokiej zawartości skrobi – przeznaczona do produkcji kasz i mąk oraz kukurydza pastewna – będąca pokarmem dla zwierząt. 

Uprawa kukurydzy cukrowej wymaga dużej ilości wody. Ważne jest, aby stale utrzymywać dużą wilgotność podłoża, nawet w przypadku uprawy w ogrodzie. Gdy urośnie będzie idealnym dodatkiem do letnich sałatek. W czasie zbiorów na wielu lokalnych rynkach i bazarkach sprzedawane są świeże kolby kukurydzy, które najlepiej jest przechowywać w chłodnym miejscu. Po usunięciu liści wystarczy umyć świeżą kukurydzę, polać roztopionym masłem i upiec ją w piekarniku lub na grillu.

Kukurydziane przepisy – łatwe i pyszne!

Wysoka zawartość węglowodanów sprawia, że kukurydza jest wyjątkowo odżywcza dostarczając jednocześnie niewiele kalorii (tylko 106 kcal w 100 g ugotowanej kukurydzy). Kukurydza charakteryzuje się niską zawartością tłuszczu (mniej niż 2 g na 100 g kukurydzy), jest naturalnie bezglutenowa, idealna do wielu przepisów. Jest niezastąpionym składnikiem sałatki ryżowej z tuńczykiem i pomidorami, idealnej na szybki lunch w pracy. Można ją również dodawać do sałatki z jajek na twardo lub do chili con carne.

Zmieszana z paluszkami surimi i majonezem domowej roboty, kukurydza może być pyszną przekąską dla małych i dużych. Wspaniale smakuje smażona na odrobinie oliwy z oliwek ze słodką papryką oraz tartym serem.

 

Każda opcja jest smakowita!

W chrupiących krokietach ziemniaczanych, jako farsz do naleśników, jako słodki dodatek do warzywnego leczo, kukurydza pasuje do wielu dań. A może skusi Cię sagamité – tradycyjna zupa z mięsem lub rybą rodem z Ameryki Północnej? Spróbuj też kukurydzy w wersji mini, w sałatce z pomidorami koktajlowymi, papryką konserwową i innymi dodatkami. Maleńkie kolby kukurydzy idealnie nadają się do przystawek, na przykład z plasterkami chorizo, oliwkami i kawałkami sera. Można je chrupać podobnie jak ogórki konserwowe, dodawać do kanapek lub urozmaicać nimi szybkie dania z woka.